Tuesday, November 30, 2010

Oplanderad fika stund

På vägen hem idag stötte jag på syster och hennes vän så vi bestämde oss för att ta en fika tillsammans. Alltid trevligt med fika, fast för min del blev det lite mer av en brunch-fika. Kände mig lite småhungrig samtidigt ville jag även ha något sött.


innan18.32

Monday, November 29, 2010

Banankaka

Här kommer receptet på min supergoda banankaka! Som sagt banan, kanel och nötter är en favoritcombo hos mig. vill man göra det lite juligare kan man blanda i lite peppakaksgrydda, nejlika eller kardemumma istället för kanel eller varför inte mixa lite av allt?



150 gram rumstemererat smör
2½ dl muscovadsocker
3 ägg
3 dl siktat vetemjöl
1 tsk birkabonat
1 tsk kanel
2½ dl mosad banan (jag brukar ta 3 st mogna bananer)
1 dl creme fraiche (går minst lika bra med eller utan)
1 dl govt hackade valnötter (jag brukar h i lite mer eller valfri nöt)

Sätt ungnen på 180 grader.
Vispa smör och socker tills smeten är ljus och krämig.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa efter varge ägg.
Blanda det torra ingredienserna och vänd sedan ner det i äggblaningen, mosade bananer och creme fraiche.
Grädda i ca 1 timme, känn efter med en provsticka.

Sunday, November 28, 2010

Hot Pot











Hot pot is very popular in Asia, a general rule of thumb is to have bland broth and spicy dips. The food is cooked and served in a large communal pot, usually in the middle of the table so everybody can reach it easily. In Asia they have special pots that contains both a plain and simpel broth and a spicy broth in one pot. When eating hot pot you orden a lot of fresh and uncooked "side dishes" like partially froozen meat thats been cut into paper thin slices, no more than 1/4-inch thick meat, veggies, prawn, tofu, fresh mushrooms, transparent noodles and lots of variety of blander dipping sauces, such as soy sauce, hot mustard and other spicy dips so that everyone can season the food according to their own tastes. Perfect to have on a cold winter day.

Trevlig första advent!

Visst, är det härligt när man äntligen kan börja julpynta hemma. Det blir så mysigt med julstjänor, adventsjustakar och en himla massa tända ljus och söta prydnader. Älskar denna tid på året när julen börjar närma sig.

I kväll ska jag hem till mor och far på hot pot. Jag är egentligen inte så jätteförtjust i detta eftersom det mesta som jag tycker om att ha i hot pot inte finns att få tag på här i Sverige :( så det brukar bli ganska tomt i min skål. Men det ska bli kul att sitta tillsammans hela familjen + vänner och äta i kväll, especially on a cold day like today. Vi har -5 grader idag hurr, hurr

Ska ta och baka jättegod banankaka som jag har bakat 3 gånger de senaste två veckorna. Denna banankaka går åt fort... okej, okej mer än hälften brukar hammna i min mage ;) but its sooo good! Har 4 st fula bananer ( = bruna, ganska mjuka och söta) i kylskåpet som är perfekta att använda till bakning. Jag är ju som sagt lite picky med hur mina bananer ska vara. Jag gillar ju hårda gulgröna bananer och hatar brunfläckiga bananer så dessa bananer som jag har i kylskåpet kommer väl till pass i mitt bananrecept.

Saturday, November 27, 2010

Mississppi Mud Pie

Detta recept kommer från Två systrars söta av Lisa coh Monica Eisenman.


200 gram rumsvarmt smör eller margarin
5 dl Strösocker (jag tog endast 3dl, tillräcklig söt andå)
4 ägg
3½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
3 dl valfria hackade nötter (jag tog valnötter)

Kolasås
50 g smör
1½ dl farinsocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i sänder.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med nötterna.
Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ungnen i ca 45 min.
Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och tryck försiktigt ner marshmallows i kakan medans den fortfarande är varm. Låt kakan svalna.

Gör i orning kolasåsen genom att värma smör. socker coh vatten på låg värme.
Vispa i grädden och lät sedan stå och sjuda tills den tjocknar.

Ringla kolasåsen över kakan.

Friday, November 26, 2010

Happy friday


Till efterrätt funderar jag på att ta och baka något sött ur Två systrar söta. Älskar denna bok som är full av smarriga kakor, pajer och dessereter. Måste först kolla vad som finns hemma men jag tror nog att det blir en Mississippi mud pie eller Rocky road pie som är typ en kaddkaka med marsmallow bitar (jag burkar trycka i extra många små marshmallov så att det blir marsmellow fluff i kakan) nötter och kolasås, mmm visst låter det gott? Ja det blir nog en sån treat efter maten.

My daily greens


Whenever I juice or blend a green smoothie, I ALWAYS have spinach.
Spinache is one of my favourite green and its a natural vitamin supplement. It has an immense amount of goodies for the body, since this ruptures the cell walls and makes it easier for the body to pick up the nutrients.

Thursday, November 25, 2010

Slut, finito, done .



Nu är det slut på nutella för den här gången. Jag kan lova att det inte kommer att bli mer nutella för mig i år ;) Nu har jag fått en stooor dos av nutella och känner inte längre the crave to eat it anymore.... well for some time.

Wednesday, November 24, 2010

A (new) Favourite


Har en hittat en ny underbar scrubb som har blivit en ny favorit hos mig och därmed blivt en av mina stapel varor. En produkt som jag kommer att köpa om och om igen. Ren´s Guerande Salt Exfoliant Body Balm är lite grövre än Kiehl´s scrubb som jag också älskar. Denna kroppscrubb är riktig fet och krämig, har större och grovare korn och känns rivigare och luktar underbart minty och fresh.
Ibland händer det, och det gör det sällan men ibland efter att ha scrubbat mig med Ren´s scrubb brukar jag skippa att smörja in mig för att man blir så len och mjuk efteråt att det känns som om man inte behöver smörja in sig, annar så är det ju ett måste för mig.

Blå märkt


Blåmärket på armen fick jag av min syrra för ett litet tag sedan. Vi satt vid middagsbordet och jag kommer inte riktigt ihåg vad det vi pratade om men det måste ha handlat om styrka eller något... jag skulle då promt visa hur stark jag är och spännde min arm och bad henne känna på mina "muskler" och detta är liksom resultatet av det. Hon varken tog i hårt eller nöp mig utan bara kände lätt på armen för att känna på mina så kallade muskler hihi. Är jag svag eller är min syster stark? Ja du, det är nog lite av båda.

Jag får lätt små blåmärken på benen konstant utan att riktigt veta hur. Om jag ramlar och slå mig då vet jag med största sannolikhet att jag kommer att få ett blåmärke nästa dag eller så, men oftas så får jag små blåmärken utan att ha slagit mig eller gjort illa mig. Helt plötsligt kan jag upptäcka en liten ny blåmärke och ibland har jag perioder då jag har en massa blålila-aktiga blåmärken på benen lite oftare än vanligt. Ska försöka leta upp en bild som jag tog när jag hade som flest blåmärken sammtidigt. Jag vet att jag tog en bild av mina fula ben för skojs skull.

Tuesday, November 23, 2010

Godmorgon!


Började dagen med ett glas färskpressad juice och till det havregrynsgröt med hackade nötter, gojji bär och kanel, gott och mättande.

Idag är det även premiär på Lanvin for H&M. Ska ni köa eller shoppa online?
Själv ska jag nog inte köpa något, först när jag fick se kläderna fastnade jag för den gula enarmade volangklänningen men nu när jag har kollat in den lite närmare så tycker jag att den fortfarande är jättefin men jag gillar inte kanterna som ser slarvigt ut och lite undone. Det kanske ska vara så men jag tycker att det skulle ha varit mycket finare om det hade varit fint sytt, so no Lanvin for me.

Monday, November 22, 2010

Snacks

Med bara några minuter kvar inna klockan skulle slå nio fick jag en sån sug efter godia att jag for ut i min mysdräckt och småsprang till Willys i mina ballerinosar. Hade ingen tid att förlora på att sätta på mig sockar och skor. Var nästan som en liten kamp mot klockan, först så att jag skulle hinna in på Willys innan det stängde och tilbaka hem innan The good wife och CSI börjar. Tur att man bor centralt och har nära till Willys.

Sunday, November 21, 2010

Little miss demanding

I dagarna när Harry Potter har haft premiär har jag sagt åt att två av mina kära, bästa vänner att det inte få se den filmen. Jag har bestämt att vi ska gå på bio och se Harry Potter and the Deathly Hallows prt 1 tillsammans. Vilket kommer att bli först nästa månad när jag åker upp till norrland om filmen fortfarande visas, vilket jag hoppas att den fortfarande kommer att göra. Och Despicable Me eller Dumma mig som den heter på svenska. Ibland förstår jag mig inte på vitsen att ändra film titlar till svenska, en sak om det översätts men att helt ändra det förtår jag inte riktigt varför. Whats the point? Hoppas att de inte har hunnit ta bort filmen innan dess. Längtar så tills jag åker upp, nu är det inte alltför länge kvar innan det är dax.

Mjukglass från Ikea

När jag bodde i Shangahi for jag väldigt ofta till Ikea för at handla mat som ost, knäckebröd, skorpor, dill chips, kex choklad och bilar. Thank god for Ikeas matavdelning, vad skulle man ha gjort utan Ikea? Speciellt runt juletider brukade jag åka till Ikea och storhandla mat, Aladdin choklad, peppakakor, glögg, sill och annat typisk som kommer fram runt jul.

En klassiker är ju att köpa sig en korv eller två när man har varit på Ikea och handlat men inte denna gång, denna gång blev det en mjukglass istället. Jag gillar tjock mjukglass, när mjukglassen är liksom tjockare och fetare i konsistensen inte så blaskig och lätt som McDonalds mjukglass. Jag vet inte om ni förstår vad jag menar men själva mjukglassen är liksom hårdare och fastare... tja jag kanske är lite kosntig. Jag tror det handlar on hur mycket mjukglass mix de har i sin blanding i mjukglassmakinen. Well, well bland lyckas de på Ikea att få till den tjock och ibland inte men denna gång lyckades det. Tjock, krämin och go, just how I like it! Ett ställe som alltid har tjock och god mjukglass är Namsi, där vet jag att den alltid år krämig och god.

Saturday, November 20, 2010

Jamie Oliver


Köpte med mig Jamie Olivers bok, vinterns mysiga och värmande rätter som man kan köpa idag och imorgon tillsammans med Aftonbladet för 90 kr. Very clever of Aftonbladet att dela upp det hela i fyra delar, mat i de fyra årstidernas tecken liksom... nästa vecka kommer "vårens mat". Och självklart så var jag ju inte sen med att köpa denna extra bilaga/bok.


Satt och bläddrade igenom boken när jag kom hem och fasnade för detta recept. Denna kolapaj ser riktig smaskig ut, jag ska nog ta och försöka mig på att baka denna paj inom en snar framtid...

Älskade Nutella




I´ve been having such an hugh craveing for nutella lately. Hur äter ni Nutella? Jag äter direkt från glasburken, ibland kan det hända att jag rostar en macka och brer på ett tjockt lager nutella men för det mest så äter jag straight from the jar. Inte det bästa (eller vidare smart) precis eftersom det är lätt att man äter mer än man hade tänkt sig, jag brukar säga att jag bara ska ta några skedar men det slutar alltid med att jag äter så pass mycket att man ser att nutellan har sjunkit markant i burken... Nutella för mig är godis, choklad-godis som man kan ta fram och slicka i sig framför tv´n. Tur att det bara är jag i detta hushåll som gillar nutella så pass mycket att jag kan slicka och äta direkt ur burken utan att behöva ta en ny sked för varje ny omgång ;) Det är nog snart dax för mig att ta ett uppehåll från nutellan, känner att jag har ätit lite för mycket nutella den senaste tiden.

Friday, November 19, 2010

Sightseeing in Stockholm

Här kommer lite bilder från tidigare i veckan när jag åkte till Stockhilm och lekte turist/guide ;)























Stockholm stad har mer än bara shopping att erbjuda, men tyvärr hann jag inte med någon shopping över huvudtaget utan det blev sightseeing för hela slanten men det var lika trevligt det med.