Deg
100g smör
5dl mjölk
50g jäst för söta degar
250g kesella
1½dl socker
½ tsk salt
1g saffran
ca 15dl vetemjöl
Mandelfyllning
150-200g smör
200g mandelmassa
1dl socker
1tsk vaniljsocker
Ägg till pensling och mandelflarn eller pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tilsätt lite av spadet och rör om till ordentligt, tillsätt sedan resten av degspadet. Stöt saffran och socker och blanda ner det i degspadet tillsammans med socker, kesella och nästan all mjöl. Arbeta degen smidig tills den nästan släpper vid kanterna. Låt degen jäsa i 40 min under en bakduk. Stälp upp degen på en lätt mjölad bakbord och knåda degen och forma till bullar eller lussekatter. Låt jäsa i ytterligare 40 min. Pensla, tryck ner russine eller strö över pärlsocker och grädda i 225 grader i ca 10 min. Låt svalna
No comments:
Post a Comment