Saturday, December 11, 2010

Lussebullar med mandelmassa

Finns det något bättre än färska nybakta bullar och bröd? I dont think so! Jag älskar nybakta bullar och ett glas kall mjölk (havre, parannöt, mandel, ris eller soya mjölk, everything but vanlig mjölk) Mmmmm stora goda fylliga saffransbulllar med en krämig mandelmassa, yummy! Har redan förätit mig på 5 st jättebullar.




Deg
100g smör
5dl mjölk
50g jäst för söta degar
250g kesella
1½dl socker
½ tsk salt
1g saffran
ca 15dl vetemjöl

Mandelfyllning
150-200g smör
200g mandelmassa
1dl socker
1tsk vaniljsocker
Ägg till pensling och mandelflarn eller pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tilsätt lite av spadet och rör om till ordentligt, tillsätt sedan resten av degspadet. Stöt saffran och socker och blanda ner det i degspadet tillsammans med socker, kesella och nästan all mjöl. Arbeta degen smidig tills den nästan släpper vid kanterna. Låt degen jäsa i 40 min under en bakduk. Stälp upp degen på en lätt mjölad bakbord och knåda degen och forma till bullar eller lussekatter. Låt jäsa i ytterligare 40 min. Pensla, tryck ner russine eller strö över pärlsocker och grädda i 225 grader i ca 10 min. Låt svalna

No comments:

Post a Comment